Keinotekoiset makeutusaineet

6. maalis, 2022

Keinotekoisilla makeutusaineilla on laksatiivinen vaikutus meidän suolistossa. 

Tästä seuraa, että suolistoon kertyy ilmaa ja usein se tuntuu turvotuksena ja jopa kovina kipuina ja ripulina. 

Toisaalta suoliston bakteerikanta myös vaurioituu ja immuunipuolustus heikkenee.

Kun suolisto joutuu rankan keinotekoisten makeutusaineiden hyökkäyksen kohteeksi, niin se on altis suolistosairauksille. Mikään suolistosairaus ei tule varmaan yhden tekijän aiheuttamana, mutta sen syntymiseen myötävaikuttavat geeniperintö, elämäntapa ja ruokailutottumukset. 

Elämäntapa ja ruokailutottumukset ovat jo isompi setti selvitettäväksi, mutta yleisohjeeksi voisi mainita riittävä lepo, säännöllinen unirytmi, liikunta ja monipuolinen ruokavalio, jossa on merkittävän paljon kasviksia.

Artikkeli:  Kun käytät keinotekoisia makeutusaineita, tätä se tekee kehollesi  https://www.nainen.com/kun-kaytat-keinotekoisia-makeutusaineita-tata-se-tekee-kehollesi/  Tosin stevia viimeisten tietojen mukaan on vaikutukseltaan verrattavissa muihin keinotekoisiin maääkeutusaineisiin.

Tutkittua tietoa: Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: systematic review, meta-analysis, and estimation of population attributable fraction  https://www.bmj.com/content/351/bmj.h3576.long

Tutkittua tietoa:  Effects of Sucralose Ingestion versus Sucralose Taste on Metabolic Responses to an Oral Glucose Tolerance Test in Participants with Normal Weight and Obesity: A Randomized Crossover Trial https://www.mdpi.com/2072-6643/12/1/29/htm

5. maalis, 2022

Perustan tämän kirjoitukseni tietoihin keinotekoisten makeutusaineiden suolistolle ja sen mikroobeille aiheuttamiin ongelmiin.

Nykyisin keinotekoisia makeutusaineita löytyy kaikista lääkkeistä, mitkä ovat purutablettina ja nestemäisesti nautittavia porelääkkeita ja yli 90%:n varmuudella myös yskänlääkkeissä.

Ruokakaupan hyllyiltä löytyy keinotekoisesti makeutettuja niin vatsan ns. hyvinvointia lisäämään tarkoitettuja nestemäisiä juomia kuin jugurtteja, mm. marjakeittoja yms. 

Light-juomat sisältävät moninaisia keinotekoisia makeutusaineita, kun myös monet aterian ja välipalojen korviketuotteet.

Suurimpia keinotekoisten makeutusaineiden "soita" löytyy kaupan karkkihyllyiltä. Merkittävä määrä makeisia on keinotekoisesti makeutettuja ja purukumit noin 100%:n varmuudella. 

Lapsille tarjotaan kodeissa ja jopa päiväkodeissa purukumia ja/tai makeisia, mitkä ovat keinotekoisesti makeutettuja. Kun lapsi on totutettu näihin makeisiin ja pienestä pitäen, niin ei ole mikään ihme, että meillä on parikymppisiä suolistosairaita nuoria.

Hoidetaan hampaita keinotekoisilla makeutusaineilla ja vaurioitetaan suoliston bakteerikanta ja pahimmillaa suolisto myös loppuelämäksi.

Olen lainannut Wikipedian keinotekoisten makeutuaineiden taulukkoa tähän:

E-koodi Makeutusaine
E420 sorbitoli
E421 mannitoli
E950 asesulfaami K
E951 aspartaami
E952 syklamaatti (Ca, Na)
E953 isomalti, isomaltitoli
E954 sakariini (Ca, Na, K)
E955 sukraloosi
E957 taumatiini
E959 neohesperidiini DC 5
E960 stevia
E961 neotaami
E962 aspartaamiasesulfaamisuola kts. E950 ja E951
E965 maltitoli
E966 laktitoli
E967 ksylitoli
E968 erytritoli
E969 advantaami

Koska artikkeli on hyvin yksityiskohtainen, niin on parempi, että asiasta kiinnostunut lukee sen suoraan Wikipediasta. Tässä linkki https://fi.wikipedia.org/wiki/Makeutusaine

 

Suosittelen, että tutustut myös tähän artikkeliin, vaikka onkin vähän vanhempi:

Aiheuttavatko makeutusaineet syöpää? Selvitimme 9 faktaamakeutusaineista

Päänsärkyä, lihavuutta, tinnitusta, persoonallisuushäiriöitä - keinotekoisten makeuttajien oletettu syntilista on pitkä. Mutta onko väitteissä perää?

 https://www.terve.fi/artikkelit/aiheuttavatko-makeutusaineet-syopaa-selvitimme-9-faktaa-makeutusaineista