• SÄMPYLÄT (hiivattomat, gluteenittomat, maidottomat)

    Noin 20-24 sämpylää

    4 rkl chia-siemeniä + 2 dl vettä
    2 dl gluteenitonta tummaa vehnäjauhoa/tummaa gluteenitonta jauhoseosta
    2 dl maissijauhoa
    2 dl tavallista riisijauhoa
    2 dl tummaa riisijauhoa
    2 dl rouhittua pellavaa
    1 dl kurpitsan siemeniä /auringonkukan siemeniä
    1 dl sokerijuurikasrouhetta
    2 dl perunajauhoa
    3-3½ tl leivinjauhetta
    3-3½ tl soodaa
    3 tl suolaa
    2 tl ksantaania
    4 rkl psylliumkuitujauhetta
    8,5 dl riisimaitoa /kauramaitoa/tms
    1-3 rkl siirappia/hunajaa
    1 tl omenaviinietikkaa
    1,5 dl margariiinia sulatettuna

  • .
    .
    .
    .
    ,
    .
    .
    .
    Ohje:
    Laita chia-siemenet ja vesi varsinaiseen leivontakulhoon ja anna tekeytyä geeliksi noin 15 minuuttia tai kunnes saat muut ohjeen kuiva-aineet mitatuksi toiseen kulhoon.

    Mittaa kaikki kuivat aineet toiseen kulhoon ja sekoita ne keskenään.

    Mittaa ja laita varsinaiseen leivontakulhoon (jossa on jo chia-geeli) riisimaito/tms., sulanut margariini, siirappi ja omenaviinietikka

    Lisää kuivat aineet asteittain nesteseokseen ensin vispilällä
    ja kiinteämpänä koneellisesti sekoittaen ja vaivaten.

    Anna taikinan turvota noin 1-4 tuntia.

    Pidempi aika antaa mielestäni paremman lopputuloksen.

  • .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    Sämpylät voi leipoa perinteisesti.

    Itse käytän pyöreitä muotteja, koska silloin saa tasakokoisia ja on helppo pussittaa ja pakastaa.

    Paista sämpylät noin 200° lämpöisessä uunissa 25-30 minuuttia uunin keskiosassa (tai ylhäältä alaspäin 4.-5.korkeustaso ylhäältä), kunnes ne saavat kauniin, ruskean sävyn.

    Huom! Paistoaika ja uunissa paistotason korkeus on hyvä sopeuttaa leipojan omaan uuniin sopiviksi.

    Vinkki:
    Jouluksi olen tehnyt leivälle LISÄmaustamiseen.
    + 2 rkl siirappia
    + 2 tl pomeranssia
    + 2 tl anista
    + 2 tl fenkolia

Ton-ton-ton-sämpylöiden edut

Tässä sämpylän välissä porkkalaa (vegesavulohta).

Porkkala -ohje seuraavaksi.

 

Eivät homehdu kuin ehkä kuukauden tai kuukausien jälkeen.

Voi pakastaa. Voi sulattaa mikrossa. 

Täältä Porkkala "savulohi" -ohje