Ton-ton-ton ruoka- C.difficile vertaistukea - Taidetta/luentoja
SÄMPYLÄT (hiivattomat, gluteenittomat, maidottomat)
Noin 20-24 sämpylää
4 rkl chia-siemeniä + 2 dl vettä
2 dl gluteenitonta tummaa vehnäjauhoa/tummaa gluteenitonta jauhoseosta
2 dl maissijauhoa
2 dl tavallista riisijauhoa
2 dl tummaa riisijauhoa
2 dl rouhittua pellavaa
1 dl kurpitsan siemeniä /auringonkukan siemeniä
1 dl sokerijuurikasrouhetta
2 dl perunajauhoa
3-3½ tl leivinjauhetta
3-3½ tl soodaa
3 tl suolaa
2 tl ksantaania
4 rkl psylliumkuitujauhetta
8,5 dl riisimaitoa /kauramaitoa/tms
1-3 rkl siirappia/hunajaa
1 tl omenaviinietikkaa
1,5 dl margariiinia sulatettuna
.
.
.
.
,
.
.
.
Ohje:
Laita chia-siemenet ja vesi varsinaiseen leivontakulhoon ja anna tekeytyä geeliksi noin 15 minuuttia tai kunnes saat muut ohjeen kuiva-aineet mitatuksi toiseen kulhoon.
Mittaa kaikki kuivat aineet toiseen kulhoon ja sekoita ne keskenään.
Mittaa ja laita varsinaiseen leivontakulhoon (jossa on jo chia-geeli) riisimaito/tms., sulanut margariini, siirappi ja omenaviinietikka
Lisää kuivat aineet asteittain nesteseokseen ensin vispilällä
ja kiinteämpänä koneellisesti sekoittaen ja vaivaten.
Anna taikinan turvota noin 1-4 tuntia.
Pidempi aika antaa mielestäni paremman lopputuloksen.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sämpylät voi leipoa perinteisesti.
Itse käytän pyöreitä muotteja, koska silloin saa tasakokoisia ja on helppo pussittaa ja pakastaa.
Paista sämpylät noin 200° lämpöisessä uunissa 25-30 minuuttia uunin keskiosassa (tai ylhäältä alaspäin 4.-5.korkeustaso ylhäältä), kunnes ne saavat kauniin, ruskean sävyn.
Huom! Paistoaika ja uunissa paistotason korkeus on hyvä sopeuttaa leipojan omaan uuniin sopiviksi.
Vinkki:
Jouluksi olen tehnyt leivälle LISÄmaustamiseen.
+ 2 rkl siirappia
+ 2 tl pomeranssia
+ 2 tl anista
+ 2 tl fenkolia
Eivät homehdu kuin ehkä kuukauden tai kuukausien jälkeen.
Voi pakastaa. Voi sulattaa mikrossa.
Täältä Porkkala "savulohi" -ohje